Moje gotowanie

Syrop z kwiatów czarnego bzu

50 koszyczków kwiatów czarnego bzu
5-6 cytryn
1,5 - 2 l wody
1,5 - 2 kg cukru ( ja biorę max 1,5 kg)

Wodę zagotować z cukrem, dodać wyciśnięty sok z cytryny (cytryny przedtem sparzyć!), na gorący syrop wsypać obcięte, czyste kwiatki czarnego bzu, odstawić przykryte gazą do następnego dnia. Następnego dnia odcedzić, można przefiltrować np przez gazę (ja po prostu delikatnie zlewam przez gęste sitko), zagotować i gorącym syropem napełniać buteleczki. Nie jest konieczna pasteryzacja. Buteleczki przed napełnianiem przelać gorącą wodą i wlewać gorący syrop.

Stosować jako doskonały napój orzeźwiający - dodać listki mięty i rozcieńczyć wodą lub na ciepło.

 
 











Jabłka w cieście francuskim pod pierzynką



opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
cynamon
2 białka
1 szkl.cukru

Ciasto pociąć na kwadraty (12 szt.), jabłka obrać, pokroić na małe cząstki. Blachę do mufinek wyłożyć papierem (może być ten od ciasta), w każdą foremką włożyć kawałek ciasta i lekko docisnąć, luźno wypełnić jabłkami, posypać cynamonem, na wierzch ułoży ubitą pianę z białek (białka dobrze ubić, potem powoli wsypywać cukier i dalej ubijać aż będzie sztywna).
Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć z foremek, posypać lekko cukrem pudrem.


Czas pieczenia: ok. 15-20 minut
Temperatura: 180 C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz